Testosteron for kvinner i overgangsalder

Når mange tenker på testosteron, faller tankene i de aller fleste tilfeller på menn. Og det er ikke rart: testosteron er det mannlige kjønnshormonet. Hormonet forekommer i opptil 30 ganger større mengder hos menn enn ved kvinner. Det kalles det mannlige kjønnshormonet fordi det spiller en stor rolle i utviklingen av trekkene man vanligvis forbinder med menn: skjeggvekst, fremvekst av kroppshår, at kjønnsorganet vokser, muskler, dypere stemme, og en rekke andre trekk. Hormonet spiller altså en stor rolle i prosessen fra det å være barn, til det å være voksen.

Men testosteron forekommer også hos de kvinnelige kjønnet. Også her spiller det en rolle for kroppslige funksjoner, men dog ikke på langt nær så mye som ved menn. Merkbart er det likevel. Med tiden vil produksjonen av testosteron avta, og det kan merkes hos begge kjønn. For kvinner i overgangsalderen kan det være spesielt merkbart, da kroppen går gjennom mange forandringer nettopp denne alderen. Vi skal nå se litt nærmere på denne rollen. Hva har testosteron egentlig å si for kvinner? Og kan det være en fordel for kvinner i overgangsalderen å ta testosterontabletter eller andre former for testosterontilskudd?

Slik påvirker testosteron kvinner i overgangsalderen

For kvinner i overgangsalderen, påvirker testosteron først og fremst humøret. Mangel på dette hormonet, kan dermed føret til at man oftere fører seg sur, irritert, deprimert eller generelt sett nedenfor. Som en påvirkning av dette, kan man også regne med å føle seg trett i enkelte perioder. Dette kan i alvorlige tilfeller senke livskvaliteten betraktelig, noe de færreste har et ønske om. Om du er en kvinne i overgangsalderen som sliter med denne problemstillingen, kan det derfor være lurt å undersøke om lave nivåer av testosteron kan være en del av årsaken. Ved å ta testosterontilskudd, kan man dermed potensielt sett føle at humøret bedrer seg og at man generelt sett får mer energi til å gjøre det man selv ønsker i hverdagen. For de rundt deg er jo dette også positivt. Humøret smitter!

Testosteron har også vist seg å ha en vesentlig stor påvirkning på muskler, skjelett og benmasse. Spesielt for kvinner i overgangsalderen – en tid hvor mange kanskje har problemer med nettopp disse delene av kroppen – kan det å ta testosterontilskudd ha en svært positiv effekt på kroppen. Det er godt kjent at testosteron påvirker kroppens evne til å øke muskelmassen. Det er derfor også en godt utbredt praksis innen de fleste sporter å forby bruken av testosteronfremmende midler. Dette er grunnet at hormonet gir den enkelte utøveren en fordel ovenfor de andre utøverne, da de kan få muskler enklere og raskere enn de andre. Om man ikke er utøver innenfor en idrett, kan testosteron dermed brukes til sin fordel.

Til slutt er det verdt å nevne at testosteron også påvirker lysten til å ha sex. Det er ganske kjent at nettopp denne lysten begynner å avta med årene. For kvinner i overgangsalderen kan det derfor være gunstig å ta testosterontilskudd for dette formålet. Å ta et tilskudd av testosteron kan ikke bare potensielt sett øke selve sexlysten, men også øke evnen til fantasier. Det viktigste er uansett at du selv prøver deg frem for å finne en balanse som passer deg best.